Planetaario

Mikä on siirrettävä planetaario?

  • Kuvulle heijastettava tähtitaivas, joka sopii erityisesti tähtikuvioiden, erilaisten kohteiden sekä taivaan liikkeiden esittämiseen.
  • Käytössämme on 3 metrin läpimittaisella kuvulla varustettu planetaario, jonka alle mahtuu maksimissaan 15 aikuista tuoleilla tai 25 lasta penkeillä.
  • Planetaariomme tarvitsee täysin pimennettävän tilan, joka on vähintään 2,4 metriä korkea.

Planetaarionäytökset

Yötaivas tarjoaa monenlaisia kohteita ja planetaario mahdollistaa niihin tutustumisen mukavammin ja rauhallisemmin kuin ulkosalla on mahdollista. Sen vuoksi planetaarionäytös sopii erityisesti pohjustukseksi ennen ulos havainnoimaan siirtymistä.

Planetaario mahdollistaa helpon tavan oppia tähdistöistä, taivaan liikkeistä sekä siitä, miten tähtitaivas eroaa nähtynä eri paikoista maailmassa.

Tähtitaivaan kiinnostavimpien kohteiden löytäminen ja niistä oppiminen valmentaa niiden havainnointiin myöhemmin yötaivaan alla.

Virtuaalimatkalla maailmankaikkeuteen yleisö pääsee ihailemaan maisemia eri puolilta aurinkokuntaa ja näkemään kaukaisempia kohteita läheltä sekä tutustumaan eksoplaneettojen ominaisuuksiin nykytieteen valossa. Virtuaalimatkan kohteita saa myös yleisö toivoa.

Tavoitteenamme on ottaa huomioon yleisömme taso ja kiinnostuksen kohteet, tarjota viihdyttävä esitys, jossa tuodaan selväksi nykytietoutta meitä ympäröivästä maailmankaikkeudesta. Tärkeää on myös yleisön kysymyksiin vastaileminen.

Sekä tiede että mytologia tarjoavat kiehtovia asioita, mutta ne on hyvä pitää erillä toisistaan.