Tietoa meistä

Taivo Productions Oy on tiedeviestintään erikoistunut yritys, jonka kotipaikka on Ivalo. Toimimme koko Pohjois-Lapin alueella ja toisinaan teemme esityskiertueita myös Etelä-Suomeen asti. Yritys perustettiin vuonna 2020.

Taivo on vanhaa suomen kieltä ja tarkoittaa taivasta. Sanaa käytetään paljon esimerkiksi Kalevalassa.

Starliner-aluksen ohjaimissa.

Mikko Suominen on tiedetoimittaja ja -viestijä 18 vuoden kokemuksella.

Tiedetoimittajana hän on erikoistunut avaruustekniikkaan, mutta kirjoittaa paljon myös tähtitieteestä ja taivaanilmiöistä. Hän kirjoittaa vuosittain yli sata sivua Tähdet ja avaruus -lehteen, joka on pohjoismaiden suurin tähtitiedelehti ja satunnaisemmin muihin medioihin.

Mikko on opiskellut teknillistä fysiikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa ja suorittanut aineenopettajan pedagogiset opinnot Tampereen yliopistossa. Hän on myös käynyt Kansainvälisen avaruusyliopiston SSP-kurssin vuonna 2003. Avaruustekniikan kurssia hän luennoi TTY:llä neljänä vuotena.

Opiskeluaikanaan hän otti osaa moniin Euroopan avaruusjärjestön projekteihin, kuten painottomuuslennolle, matkalle tutustumaan Ariane 5:n tekniikkaan ja laukaisuun Ranskan Guayanassa sekä Rexus-luotausrakettikampanjaan.

Vapaa-ajallaan Mikko on ollut aktiivinen monissa yhdistyksissä ja toiminut esimerkiksi Suomen tiedetoimittajain liiton, Ursan ja Suomen avaruustutkimusseuran hallituksissa. Hän on harrastanut tähtitiedettä yli 25 vuoden ajan.

Ykkösharrastus avaruusaiheiden ulkopuolella on ollut jo pitkään vaellus ja hän on osallistunut ja vetänyt vaelluksia Tunturiladun Kolbma-kerhossa.

Planetaariotyöskentelyssä opettajamme ja mentorimme on Arvo ”Arkki” Kuusela, joka kiersi siirrettävän planetaarionsa kanssa Suomen kouluissa yli 20 vuoden ajan opettaen avaruustietoa kaikenikäisille.

Opetus planetaariossa vaatii paljon osaamista ja tietoutta, jotta kokemuksesta tulee niin miellyttävä, opettava kuin myös henkilökohtainen, riippumatta laitteistosta.

Nykyään ”planetaario” käsitteenä on usein vain laajakulmaelokuvateatteri, jossa yleisölle ei tarjota interaktiota eikä mahdollisuuksia kysymysten esittämiseen.

Jatkamme Arkin työtä planetaarioiden saralla pohjustaen hänen kokemukseensa ja laajentamalla laajemmalle toiminta-alueelle.

Mikko ja Arkki vuonna 2017.