Esitystilan vaatimukset

Käyttämämme planetaario Goto Ex-3 vaatii noin 4×4 metrin lattiatilan, vähintään 2,5 metrin huonekorkeuden, ripustuspisteen katosta (kupu painaa vain 10 kg) sekä täysin pimennettävän tilan.

Esitystilan pimentäminen on koulun tehtävä. Mikäli opetustilassa on ikkunoita, onnistuu pimentäminen teippaamalla ikkunat ne mustilla isoilla roskapusseilla siten, että valoa ei tule ulkopuolelta. Pimennys on äärimmäisen tärkeää sekä planetaariokokemukselle että muullekin esitystekniikalle. Esimerkiksi sälekaihtimet eivät tyypillisesti pimennä tilaa läheskään tarpeeksi.

Usein planetaario on pystytetty myös koulun liikuntasaliin ja hyödynnetty esimerkiksi kallistettavaa koripallokorin telinettä ripustuksessa. Mikäli ripustuspistettä ei ole mahdollista löytää, voimme ottaa mukaamme telineen. Sen pystytys vaatii kuitenkin lisää aikaa ja vaivaa.

Esitystilaan tarvitaan myös yleisölle tuolit tai penkit. Nuoren yleisön ollessa kysymyksessä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi liikuntasalin patjoja.

Planetaarion kapasiteetti on 15 henkeä tuoleilla tai alakouluikäisiä maksimissaan 25 penkeillä tai istuen patjoilla.

Planetaario-opetuksen lisäksi järjestämme virtuaalimatkan maailmankaikkeuteen tietokoneen ja dataprojektorin avulla. Olisi hyvä, mikäli tämä ohjelmaosuus voidaan järjestää samassa luokkahuoneessa riippuen tilasta. Meillä on käytössämme siirrettävä 2 metriä valkokangas, mutta myös suurta valkoista seinää voidaan myös käyttää vaihtoehtoisesti dataprojektorin heijastuskohteena.

Keskustelemme mielellämme tila-asioista etukäteen, jotta esityspäivänä saadaan järjestelyt tehtyä mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti.